In primul rand trebuie facuta diferentierea intre vinul spumos si vinul spumant. Daca in cazul vinului spumos, dioxidul de carbon este adaugat artificial, la vinul spumant acesta provine din fermentarea lichidului dupa metoda Champenoise . Fermentarea poate avea loc in sticla sau in rezervoare speciale.
În funcţie de nivelul de zahăr din vin, spumantele se clasifică în Brut Natural (0-3 g/l zahăr), Extra Brut (3-6 g/l zahăr), Brut (6-15 g/l zahăr), Extra Dry (15-20 g/l zahăr), Dry (20-35 g/l zahăr), Demisec (35-50 g/l zahăr) si Dulce (peste 50 g/l zahar).
In functie de preferintele de gust ale consumatorului sau ocazia la care se foloseste vinul spumant, se poate alege:
- dulce – servit bine racit ca desert (recomandare: Panciu Muscat Ottonel 0,75 L – alcool 8%)
- demidulce – impaca mai multe preferinte de gust
- demisec – des folosit la primirea invitatilor la diverse evenimente gen nunta, botez, . . . (recomandare: Panciu Feteasca Regala & Muscat Ottonel 0,75 L sau Panciu Rose 0,75 L)
- sec/brut – satisface cei mai exigenti consumatori (recomandare: Panciu Brut 0,75 L – fermentatie in sticla)